Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is een traject op maat?

Een traject op maat kan opgelegd worden als maatregel of sanctie door de Jeugdrechtbank naar aanleiding van een jeugddelict.

Samen met de jongere, diens context, consulent, jeugdadvocaat en begeleiding van HCA-BIC worden de verschillende levensdomeinen zoals school, vrije tijd, familie, vrienden, vaardigheden,... in kaart gebracht en worden doelstellingen vooropgesteld. Dit wordt in een doelstellingenplan gegoten dat voorgelegd wordt aan de Jeugdrechter.

Binnen de opgelegde uren zal de jongere samen met zijn begeleider van HCA-BIC werken aan het verwerven van kennis, inzicht en vaardigheden zodat zijn doelstellingen kunnen bereikt worden en dit op langere termijn een positieve invloed heeft op de jongere zelf, (potentiële) slachtoffer(s) en samenleving.

Dit kan een volledig individueel traject zijn maar, afhankelijk van de doelstellingen, kan dit deels in groep doorgaan.

 

Wat is het doel van een traject op maat?

Met elk Traject Op Maat streeft de begeleiding van HCA-BIC ernaar om samen met de jongere aan verschillende doelen te werken. Tijdens het traject verwerft de jongere inzichten die hen helpen om in de toekomst geen jeugddelicten meer te plegen. Hierbij reflecteert de jongere over diens eigen verantwoordelijkheid voor het jeugddelict en de schade die hiermee gepaard ging. Hoewel de tijd niet kan worden teruggedraaid, kan het begrip hierover wel vergroot worden.

Tijdens het traject zorgt de begeleiding voor informatieve sessies waarbij verschillende werkvormen worden gebruikt. Op deze manier biedt de begeleiding gespreksonderwerpen aan om de dialoog met de jongere te stimuleren. De onderwerpen zijn afhankelijk van het doelstellingenplan dat opgemaakt werd en kunnen gaan over inzicht in de gevolgen voor slachtoffers, zelfbeheersing, relaties en seksualiteit, drugs, het opnemen van verantwoordelijkheid,... 

De begeleider van HCA-BIC gaat in samenspraak met de jongere actief de context en belangrijke steunfiguren betrekken, zodat de jongere achteraf op zijn netwerk kan terugvallen eens de begeleiding afgerond is. Op deze manier is de jongere extra gesterkt in het wegblijven van criminaliteit.

Hoe verloopt een traject op maat?

Een Traject Op Maat start steeds met een kennismakingsgesprek met de jongere en zijn context. Daarna volgen een aantal individuele gesprekken om de jongere beter te leren kennen, de levensdomeinen te bespreken en samen een doelstellingenplan op te maken. Context, consulent en advocaat worden hierbij betrokken.

Van zodra er een doelstellingenplan is, wordt dit met alle betrokkenen besproken en door de jongere en de context ondertekend. Dit plan wordt naar de Jeugdrechter doorgestuurd.

Tijdens de uitvoering van het doelstellingenplan worden er op regelmatige basis individuele sessies gepland. Afhankelijk van het plan zal het traject volledig individueel of deels in een groepstraject doorgaan. Voor de leerprojecten in groep verwijzen we naar de leerprojecten.

Het Traject Op Maat eindigt met een individueel gesprek met de jongere om zijn traject te evalueren. Tot slot volgt er nog een afrondend gesprek met de jongere en zijn context.

Meer info lees je in deze folder: