Wat is Crisishulp aan Huis De Aanzet?
Crisishulp aan Huis van De Aanzet helpt gezinnen die zich in een acute crisissituatie bevinden. Er is dan sprake van dringende problemen, die ervoor zorgen dat de veiligheid of de rust/stabiliteit in het gezin in het gedrang zijn gekomen. We proberen samen met het gezin en hun netwerk op zoek te gaan hoe we de situatie thuis opnieuw leefbaar en veilig kunnen maken voor alle gezinsleden. Het doel is om op die manier ingrijpende maatregelen, bijvoorbeeld uithuisplaatsing, te vermijden.
We begeleiden gezinnen met kinderen tussen 0 en 18 jaar die in het gerechtelijk arrondissement Mechelen wonen.
Wat doen we?
- Een vaste begeleider gaat dagelijks bij het gezin op huisbezoek.
- De begeleiding duurt 28 dagen.
- De begeleider werkt intensief met het gezin samen om de moeilijkheden aan te pakken.
- Het is mogelijk dat betrokken kinderen of jongeren bij de start niet thuis verblijven.
- Onze dienst heeft een permanentiesysteem. Hierdoor kunnen gezinnen op elk moment telefonisch contact hebben met een begeleider.
Hoe gaan we te werk?
- We proberen er samen voor te zorgen dat het opnieuw rustig wordt in het gezin. We zorgen dat iedereen zich veilig kan voelen.
- Onze begeleiding is voor elk gezin anders. Elk gezin heeft andere vragen. We zoeken samen naar oplossingen voor die vragen.
- Iedereen heeft sterke kanten. Hebben mensen het moeilijk? Dan vergeten ze vaak dat ze veel dingen wel kunnen. We zoeken naar de sterke kanten van iedereen in het gezin.
- We werken met een plan met doelen. We bekijken samen wat moet veranderen en op welke manier iedereen in het gezin zich hiervoor wil engageren. Dat schrijven we op in een plan. Met dat plan gaan we aan de slag.
- Is er na onze hulp nog andere hulp nodig? Dan zoeken we samen mensen die het gezin verder kunnen helpen.
Hoe vraag je onze hulp aan?
Crisishulp aan Huis is niet rechtstreeks toegankelijk. Dat betekent dat je als gezin niet zelf een aanvraag kan doen.
Enkel het Crisismeldpunt-18 (03 609 57 57) kan gezinnen naar ons doorverwijzen.
Een aanvraag bij het Crisismeldpunt-18 kan gebeuren door de jeugdrechtbank en het ondersteuningscentrum jeugdzorg (OCJ), of een hulpverlener van bijvoorbeeld het centrum voor leerlingbegeleiding (CLB), Kind en Gezin, het centrum algemeen welzijnswerk (CAW), het centrum geestelijke gezondheidszorg (CGG), of een huisarts, het OCMW, ...
Als je hulp wil vragen, dan kan je dat via deze diensten doen.
Contactgegevens
CAH De Aanzet is bereikbaar op nummer 0477/204 499.
Zin in vrijwilligerswerk?
Deze mensen zoeken we nog: