Het positief project
Het positief project is een vrijwillig aanbod op voorstel van het Parket in Jeugdzaken of de Jeugdrechter naar aanleiding van een jeugddelict.
Binnen het positief project zal de HCA-BIC begeleider samen met de jongere en de context een proces aangaan dat stap voor stap leidt tot een concreet plan. Het plan is volledig eigen aan de jongere zelf en zijn context. Binnen dit plan zal de jongere werken aan verschillende, zelf vooropgestelde, doelen. Dit plan biedt de jongere de kans om de gevolgen van het jeugddelict te herstellen en te werken aan een toekomst zonder jeugddelicten.
Herstel
Het plegen van een jeugddelict brengt gevolgen met zich mee waarbij verschillende mensen of diensten betrokken kunnen zijn. In zijn plan krijgt de jongere de kans om herstel te verrichten op basis van drie pijlers. Zijn doelen zullen hierop gebaseerd zijn.
- (Symbolisch) herstel naar het slachtoffer: de jongere gaat actief aan de slag om de gevolgen van het jeugddelict te herstellen.
- Herstel naar zichzelf en context: de jongere richt zich op herstel van relaties met ouders, vrienden en andere mensen uit de directe omgeving die teleurgesteld zijn door wat er is gebeurd. De jongere gaat daarnaast aan de slag met persoonlijke doelen.
- Herstel naar de samenleving: aangezien het jeugddelict ook effect heeft gehad op de samenleving, zal de jongere bekijken op welke wijze er iets kan worden teruggedaan voor de samenleving.
Deze hersteldriehoek vormt de basis voor het positief project.
De begeleiding
Het is de verantwoordelijkheid van de jongere om aan de slag te gaan met de opbouw van het plan. De jongere wordt daarbij ondersteund door een begeleider van HCA-BIC. Gedurende het traject wordt het nemen van initiatief en verantwoordelijkheid door de jongere zelf sterk gewaardeerd.
De begeleider ondersteunt de jongere door middel van gesprekken en helpt bij het formuleren van doelen. De begeleider houdt de timing in de gaten en bewaakt de afspraken. Tijdens de uitvoering van het plan biedt de begeleider steun en blijft nauw betrokken.
Hoe verloopt een positief project?
In het algemeen volgt het Positief Project een vergelijkbare procedure, ongeacht of het is voorgesteld door de Jeugdrechter of het Parket in Jeugdzaken.
Bedenktijd van 15 dagen:
De verwijzer nodigt de jongere en de context uit om het aanbod te bespreken. Na een bedenktijd van 15 werkdagen neemt de begeleiding van HCA-BIC contact op.
Opstellen van het plan binnen 2 maanden:
Door middel van verschillende gesprekken concretiseren de jongere, de context en de begeleider het plan. Het doel is om het voorstel van het plan binnen twee maanden na de start klaar te hebben.
Wanneer het plan gereed is, wordt er een afspraak ingepland om dit te concretiseren waar de jeugdadvocaat ook aanwezig is. De jeugdadvocaat beoordeelt de haalbaarheid en proportionaliteit.
Aanvraag goedkeuring verwijzer:
Wanneer de jongere, context en de jeugdadvocaat hun akkoord geven, wordt de goedkeuring aangevraagd bij de verwijzer. Zodra deze het plan goedkeurt, gaat de uitvoering van zes maanden van start. Op het niveau van de Jeugdrechtbank worden de jongere en de context uitgenodigd voor een kabinetbespreking, waarbij de jongere de kans krijgt om het plan toe te lichten en te motiveren.
Uitvoering van 6 maanden:
Na de goedkeuring gaat het traject van start en heeft de jongere zes maanden de tijd om het plan uit te voeren. De begeleider monitort de vooruitgang van het plan terwijl de jongere zelf het initiatief neemt. Regelmatig wordt de voortgang besproken tijdens gesprekken op de dienst en/of op huisbezoek.
Evaluatie:
Wanneer de termijn afloopt, maakt de begeleider een eindverslag op. Dit verslag zal besproken worden tijdens het laatste huisbezoek. Vervolgens wordt dit verslag verstuurd naar de verwijzer en jeugdadvocaat.
De verwijzer bepaalt na afloop van het positief project of er nog een verder gevolg wordt gegeven zoals bijvoorbeeld: verval strafvordering, rekening houden in bepalen sanctie tijdens de zitting ten gronde,...