Wat is bemiddeling?
Als een minderjarige verdachte tussen 12 en 18 jaar een jeugddelict heeft gepleegd, kan het Parket in jeugdzaken of de Jeugdrechter een bemiddeling voorstellen.
Een bemiddeling biedt de kans om samen met de bemiddelaar van HCA-BIC op zoek te gaan naar een vorm van herstel voor de gevolgen van het jeugddelict.
De minderjarige verdachte, de ouders of naaste omgeving en het slachtoffer worden ingelicht over de mogelijkheden en krijgen de keuze hier al dan niet op in te gaan. Wij, als bemiddelingsdienst, nemen contact op met de betrokken partijen. We gaan in gesprek over de feiten en de impact en bekijken vervolgens welke vragen en verwachtingen beide partijen hebben ten aanzien van elkaar.
- De bemiddelaar spreekt met de partijen afzonderlijk en biedt de mogelijkheid, indien zij dat willen, om tot een gezamenlijk gesprek te komen.
- Elke minderjarige verdachte krijgt een jeugdadvocaat toegewezen waar die op elk moment van het bemiddelingsproces beroep op kan doen.
- Samen wordt er gezocht naar een vorm van herstel. Wanneer de partijen tot een overeenkomst komen, wordt deze op papier gezet en door iedereen ondertekend.
- De verwijzer (Parket in Jeugdzaken of Jeugdrechter) beslist dan of deze overeenkomst al dan niet wordt goedgekeurd.
- Indien nodig volgt de bemiddelaar de overeenkomst op.
Contactformulier
Hoe werken we?
Bemiddeling is een vrijwillig en gratis aanbod. We bemiddelen als beide partijen dit willen.
Binnen een bemiddeling zijn wij neutraal. We luisteren naar ieders verhaal en zijn onpartijdig.
De gesprekken zijn steeds vertrouwelijk. Het doorgeven van eventuele vragen of boodschappen voor de andere partij gebeurt nooit zonder uitdrukkelijke goedkeuring.
Wij, als bemiddelaar, werken op maat van iedere partij. Elk bemiddelingsproces is anders en als bemiddelaar zijn we bereid de zoektocht naar het gewenst herstel aan te gaan.
Praktijkvoorbeelden:
Een bemiddeling kan leiden tot verschillende uitkomsten. Hieronder enkele praktijkvoorbeelden:
- De minderjarige verdachte biedt zijn excuses aan.
- De minderjarige verdachte belooft het slachtoffer met rust te laten.
- Beide partijen ontmoeten elkaar en gaan in gesprek over de feiten.
- De verzekering van de minderjarige verdachte wordt betrokken bij de opgelopen schade van het slachtoffer.
- De minderjarige verdachte die zelf wil instaan voor de vergoeding van de aangebrachte schade kan beroep doen op het Vereffeningsfonds. De jongere krijgt de kans om vrijwilligerswerk uit te voeren en zo het slachtoffer te vergoeden.
- De bemiddeling werd opgestart, maar de partijen zijn zelf reeds tot herstel gekomen.
Filmpje herstelbemiddeling
Dit volgt later.