Waarom komen wij?
Een begeleiding Positieve Heroriëntering start vanuit iemand die bezorgd is over jullie als gezin.
Meestal is dit een hulpverlener die jullie al kennen, maar dit kan ook iemand van jullie gezin zelf zijn of iemand anders die kort bij jullie staat.
Vaak is er bepaald gedrag aan de oppervlakte te zien waardoor iemand zich zorgen maakt maar is het een uitdaging om te praten over waar dit gedrag vandaan komt. Wat schuilt er onder hetgeen weg zien? Wat zien we niet maar heeft een invloed op het gedrag dat we nu zien en waar we ons zorgen over maken?
Positieve Heroriëntering wil met jullie kijken naar wat er onder dit zichtbare gedrag bevindt.
Hoe gaan we te werk?
In de begeleiding gaan we samen met jullie als gezin op pad. Iedereen die belangrijk is voor jullie, kan betrokken worden in de begeleiding.
Jullie stippelen de weg uit van de begeleiding. Het zal gaan over wat voor jullie belangrijk is, wat bij jullie op het hart ligt. Wij zullen als begeleider deze weg mee bewandelen en jullie hierin ondersteunen.
Waar jullie de weg uitstippelen die jullie als gezin willen bewandelen, voorzien wij een goede uitrusting voor jullie tocht: stevige wandelschoenen, een goed kompas,...
We geloven erin dat ieder gedrag gesteld wordt met een reden. Dit gedrag is niet altijd helpend of aanvaardbaar. Toch is het belangrijk om te achterhalen wat maakt dat dit gedrag gesteld wordt, aangezien hierin aangrijpingspunten liggen voor verandering.
We zullen met ieder van jullie stilstaan bij een aantal vragen om zicht te krijgen op wat er zich afspeelt aan jullie binnenkant, hetgeen niet zichtbaar is aan de oppervlakte.
- Waar maak je je het meeste zorgen over? Dit gaat vaak over feiten, zichtbare dingen.
- Wat doet dit met jou, welk gevoel geeft dit jou?
- Waar hoop jij op? Waar zit jouw verlangen?
- Wat heb jij nodig? Wat kan je zelf doen?
We weten dat dit geen gemakkelijke vragen zijn.
Het is ok om hier geen antwoord op te hebben. We gaan samen op zoek.
Na deze individuele gesprekken, zullen we toewerken naar een cirkelgesprek waarin jullie als gezin kunnen spreken over hetgeen niet getoond wordt, het stuk van de ijsberg onder het water. Op die manier trachten we tot meer begrip en verbinding te komen.
Praktisch
- Een traject positieve heroriëntering loopt maximaal 4 maanden.
- Er is wekelijks een gesprek met minstens 1 iemand van jullie gezin. Dit kan bij jullie thuis, op ons bureau of via een videogesprek.