Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is HERGO?

HERGO staat voor herstelgericht groepsoverleg, een initiatief van HCA-BIC dat gericht is op het samen brengen van slachtoffer(s) en minderjarige verdachte(n) van een jeugddelict, samen met hun sociale context. Het doel van een HERGO is om herstel mogelijk te maken na een jeugddelict voor zowel het slachtoffer als voor de samenleving. Een HERGO wordt gestart op verzoek van de Jeugdrechtbank en is volledig vrijwillig.

Voordat het overleg plaatsvindt, voeren we afzonderlijke gesprekken met zowel de minderjarige verdachte(n) en context als met de slachtoffer(s). Tijdens deze gesprekken wordt nagegaan of iedereen bereid is deel te nemen aan HERGO. Als alle partijen akkoord gaan, wordt de bijeenkomst voorbereid zodat elke partij weet wat te verwachten. Partijen kunnen ervoor kiezen om steunfiguren mee te nemen zoals ouders, jeugdadvocaten, individuele begeleiders, leerkrachten of een consulent van de Sociale Dienst Jeugdrechtbank. Daarnaast is er iemand van politie of parket aanwezig als vertegenwoordiger van de samenleving. Twee ervaren moderatoren van HCA-BIC begeleiden het overleg. 

Hoe verloopt een HERGO?

 Tijdens het HERGO-overleg wordt het jeugddelict beschreven door de politie of het parket en neemt de minderjarige verdachte diens verantwoordelijkheid op. Alle betrokkenen krijgen de kans om hun kant van het verhaal te vertellen. Dit is een moment om stil te staan bij wat er is gebeurd en om te bespreken welke gevolgen het jeugddelict heeft gehad voor alle betrokkenen. Iedereen aan tafel krijgt de kans om vragen te stellen en verwachtingen uit te spreken met oog op herstel.

Daarna trekken de minderjarige verdachte(n) en steunnetwerk zich terug in een aparte ruimte om een herstelplan op te stellen. Dit plan bevat drie belangrijke onderdelen:

  • Herstel naar (het) slachtoffer(s): hoe kan ik de schade die het slachtoffer heeft geleden, vergoeden of herstellen?
  • Herstel naar de samenleving: welke stappen kan ik ondernemen om iets terug te doen naar de samenleving?
  • Toekomstgericht: wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat ik geen jeugddelicten meer pleeg in de toekomst?

Na dit afzonderlijk overleg wordt het herstelplan voorgelegd aan de andere aanwezigen. Als iedereen akkoord gaat, wordt er een intentieverklaring opgesteld waarin de gemaakte afspraken worden vastgelegd. Deze verklaring wordt vervolgens naar de Jeugdrechter gestuurd voor goedkeuring (homologatie). Zodra de Jeugdrechter dit goedkeurt, kan de uitvoering beginnen. De moderatoren volgen de uitvoering ervan op.

Praktijkvoorbeelden:

Een HERGO kan leiden tot verschillende uitkomsten. Hieronder enkele praktijkvoorbeelden:

  • De minderjarige verdachte biedt zijn excuses aan tijdens de HERGO-bijeenkomst.
  • De minderjarige verdachte gaat werken bij het slachtoffer om de veroorzaakte schade op te kuisen.
  • Het slachtoffer kiest ervoor zich te laten vertegenwoordigen door een steunfiguur in plaats van zelf aanwezig te zijn tijdens de bijeenkomst. Deze persoon leest een brief voor van het slachtoffer.
  • De minderjarige verdachte die zelf wil instaan voor de vergoeding van de aangebrachte schade kan beroep doen op het Vereffeningsfonds. De jongere krijgt de kans om vrijwilligerswerk uit te voeren en zo het slachtoffer te vergoeden.
  • De minderjarige verdachte zoekt een studentenjob en/of een geschikte vrije tijdsbesteding.

Meer info lees je in deze folder: